Skyllemiddel der er godt for dig, din maskine og miljøet!

Jeg er vild med dufte i mit tøj! Men jeg er også vild med miljøet og det har en stor værdi for mig at passe på hvad jeg udsætter vores fælles klode for. Så hvad gør jeg så?


For år tilbage, før miljøbevidstheden for alvor var på min dagsorden, skam-brugte jeg skyllemiddel. Mit tøj kunne simpelthen ikke dufte NOK af kaprifolie, lavendel, æbletræer eller nyslået græs.

De ugentlige vaskedage, var dage jeg så frem til - næsten ligefrem med længsel - hvor jeg kunne forvandle mit snavsede vasketøj til det mest velduftende, rene stykke af himlen.


På disse dage ville jeg førhen fylde en god slat skyllemiddel på min maskine (læs: en overdreven slat skyllemiddel), med en nøje udvalgt duft, fylde maskinen med mit vasketøj, trykke start og så gik ventetiden ellers i gang. Når omsider ventetiden var forbi, kunne det simpelthen ikke gå for hurtigt med at komme ned til maskinen, for ivrigt at åbne for lågen. Endelig! Ud strømmede den friske, rene duft. Jeg lod mine næsebor fylde med en eksplosion af syntestiske blomster-dufte. AAAH!


Men hvad jeg ikke var opmærksom på dengang var, at hver gang jeg ville tilfredsstille min egen lyst til overdreven velduftende tøj, sendte jeg samtidig en ordentlig skylle af tensider ud i spildevandet. Jaja, men det bliver jo renset på rensningsanlægget - tænkte jeg. Rigtigt nok, men bare ikke dem alle.

Tensider vasker tøjet rent og er derfor svært uundværlige. De er derfor næsten altid tilsat i vores vaskemiddel. Det er altså ikke tensiderne i vores skyllemiddel, der er helten for rent tøj, derimod superskurken. Mange skyllemiddelprodukter indeholder op til 30 procent tensider - stoffer, der er svært nedbrydelige i naturen og derfor meget skadelige for vores miljø.


Men skal jeg så virkelig undvære min store glæde for dufte i mit tøj? - tænkte jeg sørgmodigt. Nej, da! Så fandt jeg heldigvis frem til en opskrift på skyllemiddel, der både er god ved min maskine, god ved miljøet og som samtidig får mit tøj til at dufte dejligt af lige den duft jeg ønsker. Opskriften er simpel:
Kog 9 dl vand, lad det køle af. Tilsæt da 3 dl eddike og ca 10 dråber æteriske olier efter eget valg (jeg er selv helt vild med æbleblomst!) og rør det sammen.

Hæld blandingen på en smuk flaske - eller hvad du lige har - og husk at ryste blandingen inden du doserer.


God fornøjelse!

_________________________________________________________________________


Når jeg laver mit eget skyllemiddel er jeg en 'opper'!


-- Jeg 'opper' jeg værdien hos min maskine, da eddiken fungerer som en naturlig afkalkning.

-- Jeg 'opper' værdien i naturen, fordi jeg begrænser mit brug af tensider.

-- Og jeg 'opper' værdien i mig selv, fordi jeg holder fast i noget der giver mig en stor glæde i min hverdag.


Det handler ikke om at være perfekt, men om at gøre det der 'opper' noget for dig!

Vil du også være en 'opper'?_________________________________________________________________________EKSTRA 'opper' tip

Vidste du at det meste af dit tøj kun behøves at vaskes på 15-20 grader?


Forbrugerrådet Tænk.Koldere vaske er både godt for pengepungen og for miljøet. Det kræver dog at du bruger vaskemiddel, der egner sig til kolde vaske.492 visninger0 kommentarer